Ze Hoorden mijn schreeuwen nietDe auteurs van het boek ‘ Ze hoorden mijn schreeuwen niet’, het veteranenechtpaar Lyanne en Erik  Paskamp, zijn op 4 juli te gast in het programma ‘Ode aan veteranen’ dat door Omroep Max wordt uitgezonden. Het programma is eerder op Veteranendag 26 juni opgenomen in een studio op het Malieveld.

Lyanne Paskamp (1965) werd in 1992 als militair chauffeur uitgezonden naar Sarajewo. Het toeval wil dat haar echtgenoot Erik als marechaussee op dezelfde locatie terechtkwam.  Het echtpaar verbleef in het Rainbow Hotel dat onder zwaar vuur kwam te liggen. De Nederlandse eenheden waar zij deel van uitmaakten, moesten uiteindelijk onder voortdurende beschietingen evacueren naar Belgrado.

Nadat ze zwanger was geraakt van haar eerste dochter Demi, verliet Lyanne de dienst en leek haar leven in rustiger vaarwater te komen. Totdat haar man Erik door een zwaar dienstongeval een arm kwijtraakte. Korte tijd later bleek haar tweede dochter suïcidaal te zijn en nadat haar vader in 2004 plotseling overleed, raakte Lyanne in steeds grotere geestelijke problemen.

Met de diagnose posttraumatisch stress stoornis (PTSS) begon een moeizame tocht langs hulpverleninginstellingen van onder meer het Landelijk Zorgsysteem Veteranen, maar een adequate behandeling bleef uit. Dankzij onder meer een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella vocht Lyanne zich met haar gezin langzaam maar zeker terug naar een menswaardig bestaan.

Het TV-programma ‘Ode aan veteranen’ is op zondag 4 juli om 18.00 uur te zien op NPO2.

 

Het boek ligt voor € 19,92 in de boekhandel, maar is ook rechtstreeks te bestellen in onze webwinkel (zonder portokosten!).