2019092 - Partizanenboek - Voorplat Nederlandse partizanen in Italië in de Tweede Wereldoorlog luidt de ondertitel van het nieuwe boek van Rende van de Kamp: ‘Bandieten, te wapen!’. Het is na Geen mannen maar duivels! en Operatie Keystone het derde boek van deze oud-legionair en huurling dat bij QV Uitgeverij verschijnt.

Nederlanders namen in de Tweede Wereldoorlog deel aan de partizanenstrijd in onder meer Rusland, Polen, Oostenrijk, Griekenland en Joegoslavië. In Italië ging het om tientallen Nederlandse partizanen die allemaal hun redenen hadden om tegen de Duitsers te vechten. Sommigen waren Engelandvaarders die onderweg waren gestrand en van de nood een deugd maakten. Maar de grootste groep bestond uit Nederlandse jongens die – al dan niet gedwongen – op vaak zeer jonge leeftijd in Duitse (krijgs)dienst waren getreden. Na geconfronteerd te zijn met het Duitse oorlogsgeweld – niet zelden uitlopend in oorlogsmisdaden –  besloten ze om over te lopen naar de partizanen. Ondanks hun deelname aan het verzet in Italië werden zij na terugkeer in Nederland gestraft voor hun eerdere ‘jeugdzonde’.

In dit boek staan opzienbarende verhalen. Van een Nederlandse psycholoog die partizanenleider werd, een Brabantse priester die een cruciale schakel vormde in een verzetsnetwerk dat 6.500 joden en andere vluchtelingen wist te redden tot een Nederlandse architect die als partizaan uitgroeide tot de rechterhand van verzetsheld Ferruccio Parri, die na de oorlog de eerste president van Italië zou worden. Maar soms ook bedroevend korte levensverhalen van Nederlandse partizanen die op deze wijze toch een klein beetje aan de vergetelheid worden onttrokken. Een vergetelheid van onbekende veldslagen, anonieme graven, vermissingen en een soms bewust verzwegen stukje oorlogsgeschiedenis.

Het boek is vanaf 12 juni 2020 verkrijgbaar voor € 23,95 in de boekhandel en te bestellen in onze webwinkel.