Ik ben al een paar keer op Texel geweest en ken het eiland als een fijne plek om te ontspannen. Het Texel van Peter van Beek is echter een stuk minder relaxt. Lone Telander heeft het er in ieder geval maar druk. In  “Drift” vond ze een doodgevroren man in een koelvrachtwagen. In “Zondvloed” vist een brandweerduiker min of meer per ongeluk een auto uit de haven met een lijk op de bijrijdersstoel.
Telander gaat met haar collega’s (en vriendin) op onderzoek uit. Haar pad brengt haar al snel bij een lokale sekte die in afwachting is van Het Laatste Oordeel. En tijdens het afwachten kunnen de vrouwelijke leden de Verlossing vinden door zwanger te worden. Juist ja…

 

Bij het vorige boek was ik wat kritisch, omdat de uiteindelijke uitkomst net even te voorspelbaar was. Bij “Zondvloed” is dat gelukkig anders. Nou ja, kritisch blijf ik wel, maar gelukkig is het verhaal her en der een stuk verrassender. Dat is fijn. “Zondvloed” blijft, net als “Drift” wel luchtig en licht. Geen enorme diepgang. Een verhaallijn die soms een bocht neemt, zonder gelijk van een revolutionaire genialiteit te getuigen. En dat is prima. Want je hebt natuurlijk niet altijd zin in een of ander literair hoogstandje dat je enkel begrijpt na drie jaar literatuurgeschiedenis.

Zondvloed” is een boek om te lezen met een glas wijn (of pilsje) in de ene hand, en wat knabbeltjes op tafel. Relaxt. Zoals ik me Texel herinner.

 

U kunt dit boek nu ook bestellen.