Ze Hoorden mijn schreeuwen nietHet boek ‘ Ze hoorden mijn schreeuwen niet’ wordt in het najaar alsnog gepresenteerd in verschillende militaire tehuizen en veteranencafés in het hele land. Door de coronacrisis kon dat eerder niet doorgaan, maar na de vakantie zullen Erik en Lyanne Paskamp hun in het boek vertelde levensverhaal live toelichten.

Lyanne Paskamp (1965) werd in 1992 als militair chauffeur uitgezonden naar Sarajewo. Het toeval wil dat haar echtgenoot Erik als marechaussee op dezelfde locatie terechtkwam.  Het echtpaar verbleef in het Rainbow Hotel dat onder zwaar vuur kwam te liggen. De Nederlandse eenheden waar zij deel van uitmaakten, moeste uiteindelijk onder voortdurende beschietingen evacueren naar Belgrado.

Nadat ze zwanger was geraakt van haar eerste dochter Demi, verliet Lyanne de dienst en leek haar leven in rustiger vaarwater te komen. Totdat haar man Erik door een zwaar dienstongeval een arm kwijtraakte. Korte tijd later bleek haar tweede dochter suïcidaal te zijn en nadat haar vader in 2004 plotseling overleed, raakte Lyanne in steeds grotere geestelijke problemen.

Met de diagnose posttraumatisch stress stoornis (PTSS) begon een moeizame tocht langs hulpverleninginstellingen van onder meer het Landelijk Zorgsysteem Veteranen, maar een adequate behandeling bleef uit. Dankzij onder meer een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella vocht Lyanne zich met haar gezin langzaam maar zeker terug naar een menswaardig bestaan.

Het boek ligt voor € 19,92 in de boekhandel, maar is ook rechtstreeks te bestellen in onze webwinkel (zonder portokosten!).